mysig lördag

Jivaroindianerna anser att en seger över fienden inte är fullständig om de inte återvänder från striden med den fallnes huvud.
Den färdiga tsantsa anses ge krigarens lycka, men även öka hans anseende hos förfädernas andar.Tsantsa ur Dr. Cagliostros samling.
Jivaro tror även att en tsantsa rymmer mäktig magisk kraft, så kalladtsarutama. Den viktigaste orsaken för tillverkningen av en tsantsa är dock att binda den fallne fiendens ande så att den inte flyr och tar hämnd på sin mördare eller hans förfäder. När Jivarokrigaren dödar sin fiende, är han inte bara ute efter hans liv, utan vill även fånga och omintetgöra hans själ. 







TILLVERKNINGEN AV EN TSANTSA 

Offrets huvud avlägsnas genast, och senare, i sin hyddas avskildhet, förbereder segraren konserveringen av sitt krigsbyte.

Huden öppnas upp vid basen av nacken och skallen avlägsnas så att endast den mjuka, böjlig huden återstår.

 Jivarokrigare krymper ett huvud. Foto av Lewis Cottlow 1954Huden doppas därefter i ett vegetabiliskt extrakt vilket innehåller ämnen vilka färgar huvudet en blå-svart ton, och förmodligen även har vissa konserverande egenskaper. Öppningen i nacken sys sedan ihop för att återställa huvudet till dessert ursprungliga form. 

Huvudet fylls därefter med varm sand eller grus, varefter det hela tiden vänds och flyttas, så att torkningen sker på ett enhetligt sätt. När sanden har svalnat, ersätts den med ny, varm sand Denna process kan pågå i flera dagar innan huvudet är fullständigt tort. 





bara så ni vet....

Krympningen är otrolig, men det är så noga reglerad att ansiktet i stor utsträckning behålla sina drag.
Den färdiga tsantsa är ungefär lika stor som en mans knytnäve. Läpparna och ögonen sys igen med långa trådar. Dessa sömmars exakta mönster tycks skilja sig mellan olika byar, och man kan anta att detta ha en särskild betydelse.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0